El grup

El grup Port Bo neix l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre: “Calella de Palafrugell i les havaneres”. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint era acompanyat al piano per el mestre Frederic Sirés autor de la popular l’havanera “La gavina”. El grup, juntament amb altres amants del gènere, és l’impulsor de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. A més de participar en les cantades més importants de Catalunya, ho ha fet també a Mondragón, Donostia, Bilbao, Cádiz, Madrid, Valladolid, Torrevella, Mallorca, Menorca, Formentera, Perpinyà, Cotlliure, Luxemburg, Amsterdam, Zuric, Hessel i La Havana. En aquesta darrera, representant al país en el “Festival de Habaneras de La Habana” els anys 1989, 1991, 1992, i 1993.

Al 1995 el disc “Arrel de tres” s’enfila en el numero 8 dels discos en català més venuts, essent la primera y única vegada que les havaneres aconsegueixen aquest fet.

El maig del 1996 el grup presenta en el teatre Espai de Barcelona l’espectacle: “30 anys de Port-Bo”, amb gran èxit de públic.

El disc: ”Clàssics” enregistrat al març de 2000, amb arranjaments de Toni Xuclà, ofereix una proposta diferent dels temes més coneguts, acompanyats d’una orquestració instrumental més acurada i dinàmica al temps que innovadora.

Al maig de 2002, el grup presenta l’espectacle: “De l’Havana a l’Empordà” conjuntament amb el grup vocal cubà: Gema.4, al teatre Espai on enregistren, en directe, un disc amb el mateix nom de l’espectacle.

El gener de 2004, de la ma del Institut Cervantes de Israel, realitza quatre concerts en auditoris de les ciutats de Ra’anana, Be’er Sheva, Jerusalem i al mateix Tel Aviv.

El juny de 2005 ofereixen un concert d’havaneres i cançó de taverna al Palau de la Música Catalana essent la primera vegada que s’inclouen les havaneres en la programació estable del Palau. Aquest concert, enregistrat en directe, donarà origen al seu disc i DVD “Port bo al Palau”.

El novembre de 2006, presenta l’espectacle “Bolenera” a l’Auditori de Catalunya amb arranjaments del mestre Antoni Mas.

El 2007 també convidats per l’ Institut Cervantes, fa una sèrie de concerts a Síria a les ciutats de Damasc i Alepo i un altre a Beirut al Líban.

En el 2008 enregistren conjuntament amb la cobla Montgrins, el disc “Acoblats” barrejant així dos estils ben genuïns com son la cobla i el cant de taverna per primera vegada. Aquest disc donarà nom a l’espectacle que presentaran per tot Catalunya.

Al 2008 i 2009 realitza concerts a Istanbul i a la universitat de Ankara també convidats per l’ Institut Cervantes de Turquia.

També en el 2009, presenten l’espectacle “A prop del Mar” amb la cantant i actriu Nina al Auditori de Catalunya acabant la gira al febrer de 2013 al Palau de la música Catalana.

Al juny de 2013, presenta l’espectacle, “Port bo en concert” en dos concerts a Tokio (Japó).

En el 2015, torna al Palau de la Música Catalana per fer un concert que serà el inici d’un any de celebracions fins l’estiu del 2016 que hi haurà la cloenda dels cinquantè aniversari del grup. En aquest concert els acompanyen a part del antics cantaires de Port bo, Maria Salgado, Nina, Marina Rossell i Manel.

Durant les diferents etapes del grup s’han enregistrat 23 discos amb més de 220 temes diferents. El repertori heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc.

L’any 2022, Lluís Bofill (segona veu i guitarra) i Xavi Jonama (veu baixa) prenen el relleu a l’Irineu “Mineu” Ferrer i Carles Casanovas (que continua només a la direcció musical) i que juntament amb Pep Nadal seguiran la proposta del grup de continuar amb aquest cant popular que ha esdevingut tradicional, portant als escenaris aquelles tonades que inicialment es cantaven a la taverna ara acompanyades de noves cançons que continuen amb la manera de fer dels nostres avantpassats.